T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Vapurda çayın en iyi arkadaşı simit, Eminönü denildiğinde akla gelen balık-ekmek, kış aylarının vazgeçilmezi kestane kebap, hem közlemesi hem haşlamasıyla her köşe başında rastlayabileceğiniz süt mısır, bir tutam tarçınla lokma tatlısı…
İstanbul’un sokak lezzetleri sadece günümüz yaşam şeklinin bir parçası değil. Geçmiş zaman İstanbul’unun sokaklarında da benzer görüntülerin yaşandığı biliniyor. Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfak kültürü üzerine yazıları bulunan Prof. Dr. Artun Ünsal, geleneksel çarşı mutfağını anlattığı bir yazısında Osmanlı’daki sokak satıcıları ile ilgili de bilgiler veriyor ve 1890’lı yıllarda İstanbul’a gelmiş olan Amerikalı gezi yazarı Francis Marion Cravvford’un yazılarına değiniyor. Buna göre; 1890’lı yılların İstanbul’unda da “hasır tablalarını kalabalığın içinde bir aşağı bir yukarı taşıyan yiyecek ve içecek satıcıları” yer alıyor. Bu satıcıları yazar şöyle sıralıyor: Ekmek, pide ve peksimet satanlar, yuvarlak tablasında birkaç çeşit peynirin yanı sıra yoğurt satanlar, tahta şişlere geçirilip ızgara yapılmış kuzu ve koyun eti parçacıklarından oluşan kebap ile büyük bir tencerede sıcak tutulan pilav yahut kabak ve diğer sebze dolmaları satan aşçılar, şekerleme satıcıları, muhallebiciler ve şerbet satanlar. Amerikalı yazar sokaklarda satılan bu ürünlerin kalitesini “…insan yiyecek ve içecek satan bütün bu seyyar satıcıların aşırı temizliğine ve sattıkları şeylerin gerçekten iştah kabartan görüntüsüne hayran kalıyor.” diyerek anlatıyor. (1)
Sokak satıcıları hala İstanbul’un sokaklarını renklendirmeye devam ediyor.
İlk kaydına 1593 senesine ait Üsküdar Şer-iye Sicilinde rastlanan o zamanki adıyla simid-i halka bugün kullanılan adıyla simit, İstanbul’un simge lezzetleri arasında yer alıyor. Tarihi Yarımada’dan Çengelköy’e kadar şehrin her köşesinde bulunan tezgâh ve fırınlarda satılan simit, günün her saati çay keyfine eşlik ediyor.
Galata Köprüsü’ne ulaşan taze balık kokularıyla Eminönü Balıkçıları, yerli ve yabancı turistlerin olduğu kadar İstanbulluların da dört mevsim uğrak mekânı.
Kış aylarının vazgeçilmez yemişi kestane, İstanbul’un hemen her semtinde rastlayabileceğiniz bir lezzet. Bir sokak lezzeti olarak seyyar kestaneciler, özellikle turistlerin ilgisini çekiyor.
Ortadoğu’dan Balkanlar’a hemen her kültürde farklı bir isimle kendine yer edinmiş olan lokma tatlısı, geleneksel ve modern Türk Mutfağı’nın vazgeçilmez bir parçası.
İster limonla ister sirkeyle kurulmuş olsun, Osmanlı Mutfağı’ndan günümüze pek çok çeşidiyle sofralara lezzet katan turşu.
Dumanı üstünde bir lezzet, mısır. Haşlanmış ya da közde, tuzlu ya da sade: İstanbul’un hemen her meydanında bulunan tezgâhlarda süt mısır bulmak mümkün.
Şehrin telaşına eşlik eden bir lezzet, Nohutlu Pilav. Özellikle Unkapanı semti ile özdeşleşen bu yemek, tercihe göre turşu ile tüketildiğinde bir lezzet şöleni sunuyor.
(1)Artun Ünsal, 2012, “Geçmişten Günümüze İstanbul’un Lokantaları”, Şehir ve Kültür: İstanbul, Profil Yayıncılık, İstanbul, s.403.