T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Türkiye’nin ilk çikolata müzesi olan Pelit Çikolata Müzesi, çikolatadan yapılmış birbirinden farklı eserlerle çikolata ve sanatseverleri buluşturuyor.
2014 yılında açılan Çikolata Müzesi, sahibi Selahattin Ayan’ın yaptığı kişisel çalışmalarının zamanla bir proje haline dönüşmesiyle ortaya çıktı. Müze, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor ve ziyaretçilerin eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor.
Çikolata Müzesi’nin oluşumuyla ilgili bilgiler veren Pelit Üretim Müdürü Bülent Baki, “Müzenin kuruluşu Selahattin Ayan’ın fikriydi. Selahattin Ayan, kişisel çalışmalar yapıyor ve eserler üretiyordu. Sonrasında çalışmalar gittikçe büyüdü ve proje halini aldı. Bu proje ise zamanla müze halini aldı.” diyerek son iki yıl içerisinde müzeye gelen ziyaretçilerin yoğunlaşmasıyla dünyadaki en büyük çikolata müzesi haline geldiklerini belirtti.
Müzenin sosyal sorumluluk yönlerinden bahseden Müze Müdürü Hakan Tetik, “Müzenin içerisinde hem kendi tarihimiz ve hem de dünya tarihi ile ilgili pek çok eser ve işlenen farklı temalar var. Özellikle yaz aylarında yurt dışı ve yurt içinden çok fazla ziyaretçi geliyor. Eğitim öğretim sezonunda ise okul grupları ziyaretleri çok fazla oluyor. Okul gruplarına bir rehber görevlendiriliyor. Aslında müze kavramına çocuklar biraz soğuk bakar. Ama bu müzeyi gezdikten sonra çocuklar müzeleri de sevmeye başlıyorlar. Çikolata gibi tatlı, güzel ve herkesin sevdiği bir malzemeyle daha güzel şeyler öğretebiliyorsunuz. Müze ziyaretçilerin zihninde eğlenceli, keyif alabilecekleri, bir şeyler öğrenebilecekleri, güzel vakit geçirebilecekleri bir yer haline geldiği için hem çocuklar adına hem de kültürel anlamda çok önemli bir hizmet olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
“Bu Müze Aynı Zamanda Bir Sanat Müzesi”
Yurt dışında çikolatayla ilgili pek çok müzenin genelde çikolatanın tarihi ve yapılışına odaklandığını belirten Baki, “Bu müze aynı zamanda bir sanat müzesi. Müzenin içerisinde yüzlerce, hammaddesi burada ürettiğimiz çikolatadan oluşan eser var. Heykel, mozaik, resim sanatlarını ve çeşitli tekniklerini bu müzede görebilirsiniz.” diyerek müzenin kendini sürekli yenilediğini vurguladı.
Selahattin Ayan tarafından pek çok teknikle müzedeki eserlerin yapıldığını söyleyen Baki, “Eserlerin bir kısmında heykel tekniği kullanılıyor. Bu teknikte çikolata, blok halinde döküldükten sonra ince ince işlenerek heykel formuna getiriliyor. Diğer teknik ise kalıplama tekniği. Bu teknik ise yapılması istenen temayı farklı bir materyalde, örneğin önce kil olarak heykelini oluşturup kalıbını çıkardıktan sonra üstüne çikolata dökülerek hazırlanmasını kapsıyor. Mozaik tekniği de var. Bunu da kendi ürettiğimiz çakıl taşı gibi görünen çikolataları kullanarak yapıyoruz.” dedi.
Müzenin derecesini oda sıcaklığının biraz daha altında tutarak eserleri koruduklarını söyleyen Baki, insanların başından sonuna keyifle gezecekleri bir müze olduğunu da ekledi.
Müze girişinde hediye olarak ziyaretçilere verilen çikolatanın ardından İstanbul’un simgelerinin bulunduğu İstanbul Odası’nı; Atatürk ve Çanakkale’nin simgelerinin yer aldığı Çanakkale Odası’nı; Dünyaca ünlü sanatçıların büstlerinin bulunduğu Sanatçılar Alanı’nı; dünyaca ünlü eserlerin yer aldığı Medeniyetler Salonu’nu; Kudüs Salonu’nu, Osmanlı Salonu’nu ve Çocuk Salonu’nu gezebilirsiniz.
Müzenin içerisinde ayrıca Mısır Çarşısı’nın replikası; çikolata tarihinin ve yapılışının anlatıldığı video gösterimi, dinlenme alanı ve müze satış noktaları da bulunuyor.
Pelit Çikolata Müzesi ile ilgili tüm bilgilere http://www.pelitcikolatamuzesi.com/ adresinden ulaşılabilir.